O vacanţă la munte

19.06.2013 03:35

O vacanţă în Munţii Parâng

 

    În primul meu articol propun o destinaţie de vacanţă din România. Am ales Munţii Parâng deoarece este o zonă montană din România mai puţin promovată, deşi aici găsim peisaje feerice şi multe trasee pentru drumeţii montane uşor accesibile mai ales vara, iar în acest loc împătimiţii sporturilor de iarnă pot profita de zăpadă, în general, 5 sau 6 luni de zile pe an. În acest loc sunt organizate pârtii de ski, snowboard, sau pentru sănii. Munţii Parâng se deosebesc de alţii prin multitudinea de lacuri glaciare care se gasessc la o mare altitudine. Printre aceste ape amintesc de Lacul Roşiile (cel mai mare şi adânc lac glaciar: 3,76 ha şi 17,6 m adâncime, situat la altitudinea de 1980 m), Lacul Călcescu ( 3,06ha şi 9,3 m adâncime, situat la altitudinea de 1935m), Lacul Îngheţat ( 0,5ha şi 5 m adâncime, situat la altitudinea de 2120m). Din Munţii Parâng fac parte următoarele creste muntoase: Parângul Mic (2074m), Stoieniţa (2421m), Cârja (2405m), Gruiul (2345m), Gemănarea (2416m). Pentru majoritatea lacurilor şi vârfurilor muntoase sunt create trasee pentru drumeţii. Unele dintre ele sunt accesibile pentru toate persoanele, chiar dacă nu au condiţie fizică foarte bună, dar şi pentru persoanele experimentate. 

    Munţii Parâng fac parte din Carpaţii Meridionali cu Vârful Parângul Mare ce are altitudinea de 2519 m. La poalele munţilor, se află oraul Petroşani, unde locuitorii acestui oraş, după ce minele din zonă au fost închise, principala lor sursă de venit este turismul. Staţiunea montană despre care vreau să vorbesc se află pe Masivul Parângul Mic situată la 1800m altitudine. Accesul se face cu ajutorul telescaunului, dar şi cu maşina în timpul verii. Din oraşul Petroşani până la telescaun, sunt 8 km, drumul fiind asfaltat, accesul se poate face uşor.

    În staţiunea Parâng se găsesc multe pensiune, cabane care au preţuri pentru toată lumea. De aici puteţi ajunge uşor în vârful Parângului Mic, la 2074m altitudine dar şi la lacul glaciar Mija, iar pentru oamenii cu experienţă, pot să ajungă şi în Vârful Cârja (2405m). Toate traseele din zonă sunt semnalizate şi se găsesc informaţii pe panouri despre toate drumurile, mai mult de atât, echipa de la salvamont pe care o găsiţi în zonă, poate fi consultată oricând şi poate să vă dea informaţiile necesare, sau chiar vă va ajuta. Ca un bonus, pentru adepţii senzaţiilor tari, aici găsim şi o echipă profesionistă de persoane care sare cu parapanta. În schimbul a unei sume modice de bani, puteţi sări cu parapanta alături de ei din vârful muntelui, până la baza telescaunului, sau pe o altă rută pe care o puteţi stabili cu ei. 

    Pentru o călătorie virtuală, mai jos puteţi viziona pozele din acea zonă. Imi doresc să mergeţi acolo pentru că nu veţi regreta. Această zonă este perfectă pentru persoanele care caută liniştea, dar şi pentru cele care doresc o aventură.

Parangul MicParangul Mic

Lacul RosiileLacul Calcescu

Varful CarjaVarful Stoienita

Lacul MijaIndicator Parangul Mic